header-pavane_2017.jpg

Nieuws

Pavane met Kees         ...40 jaar PAVANE: And So It Goes…

Vocaal Ensemble PAVANE bestaat dit jaar 40 jaar!
En dat wil het ensemble heel graag vieren, sámen met u.
Daarom staat er op 14 juni een speciaal jubileumconcert op de agenda.
Tijdens dit concert blikt PAVANE terug op haar 40-jarig bestaan.

Er gebeurt iets als mensen samen muziek maken. Ons brein maakt dan een fijn stofje aan: oxytocine. Dat ‘liefdeshormoon’ zorgt ervoor dat we ons met anderen verbonden voelen.
Zo zorgt muziek voor een gevoel van saamhorigheid.PAVANE is ervan overtuigd dat emotionele betrokkenheid van het publiek tot een meer wederzijds begrip en gemeenschapsgevoel leidt. 

Een kleine greep uit de reacties van de leden van PAVANE als je hen vraagt wat 40 jaar PAVANE voor hen betekent: “bijzondere combinatie van muziek en vriendschap, het zangplezier van versmeltende stemmen, verbinding met elkaar én het publiek, heel veel gezelligheid met elkaar, samen lief en leed met elkaar delen”.

Met name tenor Ruud van Oudhuizen en alt Hanneke van Emden die al vanaf de oprichting lid zijn van het ensemble, kunnen daarover meepraten. Men zong in het begin vooral volksliederen, maar het repertoire werd al snel uitgebreid met werken uit de Renaissance en de Barok. Later kwam ook de Romantiek in beeld en nog later moderne liederen, sterk verwant aan het repertoire van de beroemde King’s Singers.

De hechtheid van deze vriendenclub staat steeds garant voor een muzikale inzet met hart en ziel. Dat resulteert in een niveau dat door het publiek al jaren wordt herkend en gewaardeerd. Men kan daar op 14 juni opnieuw getuige van zijn.
Aan de hand van de mooiste a capella liederen van toen en nu nemen de zangers en zangeressen van PAVANE u mee op hun reis door 40 jaar. Het belooft een onvergetelijke avond te worden.
De muzikale leiding op deze avond is wederom in handen van Esmeralda Schütz.

Kaartjes voor dit bijzondere concert kunt u bestellen via het volgende mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wanneer:  vrijdagavond 14 juni 2024

Waar:        De Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED, Heusden

Aanvang:   20.15 uur

Entree:      12,50 euro, incl. koffie/thee in de pauze.

 

Noot:

Helaas zijn er nog maar een beperkt aantal kaartjes beschikbaar.

Indien u interesse heeft in het optreden, dan verzoeken wij u dit op korte termijn kenbaar te maken via bovenstaand mailadres.

Bij gebleken voldoende belangstelling zal er dan op 13 september een tweede jubileumconcert worden gepresenteerd.
A Christmas Blessing

A Christmas Blessing

Als er één maand is die bol staat van hartverwarmende tradities dan is het december, vergezeld van feestjes en geschenken.

Dit jaar nodigt Vocaal Ensemble PAVANE je uit om ook even stil te staan bij de realiteit van de donkerste dagen van het jaar in de huidige wereld met oorlogen en onbegrip voor elkaar. Met hun kenmerkende a capella uitvoeringen brengt PAVANE op 22 december de kerstboodschap tot leven op een manier die je hart zal raken.
Verstild, intiem en feestelijk. Een concert waar je de verbinding voelt met de zangers en zangeressen en met de andere toehoorders om je heen. Het geheel zal een afwisselend programma zijn, met muziek uit vele eeuwen rondom de kernwoorden van Kerstmis, die voor iedereen weer een andere betekenis zullen hebben: geloof, hoop, liefde en de mogelijkheid voor een nieuw begin. 
Kom je verwarmen in de donkerste momenten van het jaar met deze mooie kerstmuziek en laat je inspireren door een boodschap van hoop, van licht in de duisternis.

De muzikale leiding op deze avond is wederom in handen van Esmeralda Schütz.

Kaartjes voor dit bijzondere concert kunt u bestellen bij de leden en via het volgende mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wanneer: vrijdagavond 22 december 2023

Waar:      De Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED, Heusden

Aanvang: 20.15 uur

Entree:    10 euro, incl. koffie/thee in de pauze.

 

Van Kalme Stromen tot Woelige Baren  

Water 1   Water 2

Op vrijdag 16 juni presenteren we weer een avond vol prachtige a capella muziek. Van kalme stromen tot woelige baren, we nemen u mee op een muzikale reis langs alle emoties die water kan oproepen.

Naast een aantal liederen over de liefde, zullen we een groot aantal liederen ten gehore brengen met water als gemene deler. Van meer tot zee, van zeehond tot zwaan, van stoel tot boot, van zeeman tot afscheid.

Laat u betoveren door de harmonieën en samenzang van PAVANE.

Daarnaast zijn we ook zeer verheugd om onze nieuwe bas, Kees Hamers, aan u voor te mogen stellen. Kees repeteert al een poosje mee en we hopen met hem nieuwe muzikale hoogtepunten te bereiken.

We hopen dat u weer aanwezig bent, zodat we samen weer van vele muzikale momenten kunnen gaan genieten.

Maar bovenal van de verbinding die muziek kan brengen………………….

Mis deze bijzondere avond niet en laat u meevoeren op de golven van de muziek!

Wanneer: vrijdagavond 16 juni 2023

Waar:      De Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED, Heusden

Aanvang: 20.15 uur

U kunt voor dit concert kaartjes reserveren bij de leden en via het volgende mailadres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Entree: 10 euro, incl. koffie/thee in de pauze.

 

 

 

Bert Nederlof

 

Naast alle mooie dingen die het samen zingen ons brengt, komen daar vanzelfsprekend ook de verdrietige momenten bij. Afgelopen 9 mei moesten we afscheid nemen van onze geliefde oud-dirigent Bert Nederlof.

Van maart 1991 tot juni 2014 was Bert, dus bijna 25 jaar, onze bevlogen muzikaal leider. Hij leerde ons veel over de Engelse componisten en vooral hoe we de muziek van hen moesten interpreteren.

We studeerden met hem heel veel stukken in, waarvan we er een aantal mochten zingen voor hem toen hij in zijn laatste levensfase in het Hospice lag.

Dat was een hele en bijzonder mooie ervaring.

De subtiele wederkerigheid die deze muziek teweeg bracht, was zeer ontroerend. Dat gold zeker voor Bert en zijn vrouw én voor alle Pavaners.

Daarna volgde de uitvaart in Heusden, waar we ook een muzikale bijdrage aan mochten leveren.

Met 3 liederen, door Bert persoonlijk uitgekozen, zongen we Bert naar het hiernamaals. Dit laatste omschreef hij als ‘ik laat me verrassen’.

Op deze plaats bedanken we Bert nogmaals voor al zijn inspiratie, zijn kennis van muziek, zijn bevlogen dirigentschap. Maar bovenal danken wij hem voor onze vriendschap die verbonden werd door het samen zingen.

PAVANE zingt door en neemt Bert mee……………

 

2022 Have you heard

Have you heard the sound……….

                       

                               …….of the PAVANE voices……?

 

Zoals in voorgaande jaren vóór de corona-maatregelen, staat er opnieuw een kerstconcert op ons programma. We kijken er naar uit om eindelijk weer een sfeervolle avond te mogen verzorgen rondom Kerstmis.

Dit jaar zal ons kerstconcert plaatsvinden net vóór kerstavond, namelijk op vrijdagavond 23 december.

Deze bijzondere avond kun je beleven in onze ‘huiskamer’ van De Open Hof in Heusden.

Zoals je Pavane kent, ben je er bekend mee dat we in de Open Hof dichtbij het publiek optreden en dat we terwijl we zingen zoveel mogelijk contact proberen te maken met onze toehoorders. Als vanouds zal onze Ruud je het een en ander vertellen over onze liederen.

We nemen je mee in de ultieme kerstsfeer  met dit heerlijke luisterconcert en met ‘Have you heard the sound’ sluiten we het kalenderjaar 2022 op een sfeervolle, muzikale wijze af.

Iedereen die van mooie melodieën en traditionele kerstliederen (soms in een andere uitvoering) wil genieten is welkom!

Wanneer: vrijdag 23 december 2022

Waar:      De Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED, Heusden

Aanvang: 20.15 uur

U kunt daarvoor kaartjes reserveren bij de leden en via het volgende mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Entree: 10 euro, incl koffie/thee in de pauze.

                                 `                     

 

 con amores 

                                                            

                                                      “Waar woorden tekortschieten, spreekt muziek.” - Hans Christian Andersen"

                                                                                               Con Amores

Wat zijn we blij dat we weer mogen zingen met elkaar !!!

We verheugen ons enorm op het concert dat we op 17 juni weer kunnen geven, met de liefdevolle naam: Con Amores

In Con Amores nemen wij u mee naar de 16de eeuw tot het nu met liederen uit Nederland, Frankrijk, Spanje, Engeland, Schotland, en Ierland.

Het zal u niet verbazen dat de meeste liederen over de liefde zullen gaan. Liefde is ongetwijfeld een gevoel dat vele componisten geïnspireerd heeft.

En muziek heeft de kracht ons mee te voeren, de diepste gevoelens los te maken, te zeggen wat woorden niet uit kunnen drukken. Het raakt de kern van het menszijn zoals niet veel andere vormen van expressie dat kunnen.

Liefde is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Er wordt geschat dat er wereldwijd meer dan 100 miljoen liedjes over de liefde zijn opgenomen!

Vele soorten liefde zijn bezongen: naastenliefde, onbaatzuchtige liefde, liefde voor God, onvoorwaardelijke liefde, moeder- en vaderliefde, vriendenliefde, romantische liefde, liefde voor het vaderland, liefde voor een dier of voorwerp, enz.

Zoals we ooit eerder schreven gebeurt er iets als mensen samen muziek maken. Ons brein maakt een fijn stofje aan: oxytocine. Dat ‘liefdeshormoon’ zorgt ervoor dat we ons met anderen verbonden voelen. Zo zorgt muziek voor een gevoel van saamhorigheid.

In het Spaanse lied uit de Renaissance Con Amores zingen we over de moederliefde die een kind ervaart en door deze liefde rustig in slaap kan vallen.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de Liefde die PAVANE bezingt en graag overbrengt?

Dan nodigen we u van harte uit om ons concert op 17 juni bij te wonen!

Wanneer: vrijdag 17 juni 2022

Waar:      De Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED, Heusden

Aanvang: 20.15 uur

U kunt daarvoor kaartjes reserveren bij de leden en via het volgende mailadres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Entree: 10 euro, incl koffie/thee in de pauze.

 

2021: ondanks de corona-maatregelen een jaar vol saamhorigheid!

Wat hebben we het samen zingen gemist!
Eenieder van ons zong de longen uit het lijf in de eigen privéomgeving maar dat kon toch niet tippen aan het afstemmen op/met elkaar.

Toch zijn we elkaar in 2021 niet uit het oog verloren. Middels een heus Pavane-spel dat we speelden, met allerlei vragen/weetjes over elkaar, zagen we elkaar iedere 3 weken via Skype of een ander media platform. Daardoor bleven we allen betrokken bij de groep en was het ‘als vanouds’ toen we elkaar weer in levende lijve mochten ontmoeten in september.
We begonnen weer met zingen op 26 juni buiten tijdens onze PAVANE-dag.
Een dag vol met wandelen in de natuur, spel, quiz, zang, een workshop ‘elkaars hoofd’ boetseren en een afsluitende barbecue.
Om niet meer te vergeten!

2021 Ruud en Harrie                   2021 Pavane aan tafel

2021 Stenen koppen  2021 Harrie en de dames

En daarmee werd het buiten zingen weer geopend.

Vóór de zomervakantie zongen we in de tuin bij Ruud en op woensdag 1 september zijn we weer gestart in ons vertrouwde repetitiegebouw. Met goede ventilatie en 1,5 meter afstand bleven we gezond.
Dat betekende dat wij ons konden gaan voorbereiden op onze uitvoeringen met Kerst.

Met heel veel plezier studeerden we nieuwe stukken in maar op 18 december werden ook wij overvallen door de maatregelen die het kabinet afgekondigde.
Dat betekende dat ook onze Kerstuitvoeringen geen doorgang konden vinden.

We vonden het uiteraard heel erg jammer maar Pavane zou Pavane niet zijn, als ze de afgelopen periode alleen maar zou betreuren! 
We hebben in de tijd met voorbereidingen voor Kerst weer heerlijk kunnen zingen met elkaar en kijken daar met een heel fijn gevoel op terug.

Nu is het wachten op het sein dat onze stemmen weer in één ruimte samen mogen gaan klinken. Tot die tijd oefenen we thuis ter voorbereiding op onze eerste groepsontmoeting in 2022!
Wij hopen alle mensen die graag naar onze muziek luisteren dit jaar weer te mogen ontmoeten en wensen jullie allen heel veel moois voor in het nieuwe jaar!   

 

 

kerst pavane 2020

In één van de nieuwsberichtjes hieronder spraken we de hoop uit dat we u weer zouden kunnen ontmoeten tijdens één van onze kerstoptredens.
We waren hoopvol en keken uit naar de speciale optredens aan het einde van het jaar.
Ieder jaar weer brengen onze concerten ons dan een saamhorigheidsgevoel, muziek verbindt op een heel bijzondere, innerlijke manier.
Maar ook nu zullen we gehoor moeten geven aan de Covd-19 maatregelen en zijn al onze optredens rondom Kerst afgelast.
Daarom willen we alle mensen die zich betrokken voelen bij PAVANE, op deze manier

hele fijne Kerstdagen met elkaar toewensen en bovenal een gezond 2021 !!!

 

Heidag bij PAVANE en weer repetities.

Zoals het kabinet ieder jaar op Heidag gaat na haar zomerreces, ging PAVANE onlangs ook een dagje ‘op de hei’ om de onderlinge banden te versterken. ‘In de goeie ouwe tijd’ deden we dat door een weekend met elkaar door te brengen maar dat moesten we door corona nu vervangen door een aktiviteitendag buiten.
Om het informele karakter van een Heidag te waarborgen, hoefden we niet veel moeite te doen. De hei werd ingewisseld voor de duinen en daar wandel je het prettigst in casual kleding.
Een ander kenmerk van een Heidag, het vóóruitkijken, hebben we maar even losgelaten. In deze Covid-19-tijd is het al moeilijk genoeg om op gepaste, veilige afstand van elkaar te vertoeven en de wekelijkse onzekerheid rondom de doorgang van onze repetities (zijn er geen corona-gerelateerde klachten?) maakt het al ingewikkeld genoeg.
Wat deden we dan wel op onze Heidag?
Allereerst boften we ontzettend met het mooie weer zodat we de hele dag buiten konden doorbrengen. We maakten een wandeling door de Drunense duinen in 2 groepen, voorzien van foto- en videoopdrachten die betrekking hadden op onze liederen.
Het zoeken naar bijvoorbeeld een duif (uit ‘The Turtle Dove’) of een zwaluw (uit ‘Oh Swallow’), leverde hilarische plaatjes op. Uiteindelijk won het ene groepje, met maar een ½ punt verschil van de andere groep.
De goed verzorgde picknick tussendoor maakte onze duintocht compleet.

picknic 1 Pavane                       picknic 2 Pavane

Na de wandeling verplaatsten we ons naar de tuin van Ruud. Hier stond ons een Djembé workshop te wachten, gegeven door African Drums met een rasechte Afrikaanse docent. Wat een plezier hadden we met elkaar en wat een voordeel hadden we van onze ritmische oefeningen tijdens het zingen bij de repetities. Daardoor konden we snel verschillende ritmes aanleren en tegelijkertijd ook nog een Afrikaans lied zingen.
Heerlijk om zo met elkaar muziek te kunnen maken!

djembee 1 Pavane  djembee 2 Pavane djembee 3 Pavane

 Na afloop van deze muzikale happening, volgde het menu met verschillende smaken pizza’s en een heerlijke salade.
Een dag om op ons ontelbaar-mooie-momenten-lijstje bij te schrijven!

pizza 1 Pavane                                                    pizza 2 Pavane

Weer repeteren!

Sinds eind mei zijn de regels rondom het zingen voor (kleine) koren tijdens corona iets versoepeld. En daar maken wij natuurlijk met liefde en plezier gebruik van.
We zijn gestart met het in de buitenlucht repeteren, op afstand van elkaar.
Wat was het fijn om eindelijk weer met elkaar te kunnen zingen!
Na de zomervakantie zijn we weer binnen gaan repeteren in een goed geventileerde ruimte met de geadviseerde afstand vóór, naast en achter elkaar.
In de ‘anderhalvemetersamenleving’ heeft iedere zanger nu zijn eigen standaard en muziekmap. Het is even wennen omdat je niet meer schouder aan schouder zit/staat en elkaar niet voelt ademhalen.
Dat is wat minder gezellig maar geeft ook minder ruimte om te kletsen tijdens de repetitie. Dat zou het proces verstoren; Esmeralda staat ook op wat meer afstand en we zouden haar dan minder goed kunnen verstaan.
Dat betekent dat wij volop bezig zijn met de voorbereiding van onze Kerstoptredens.
Laten we hopen dat we elkaar weer tijdens één van onze concerten in december kunnen ontmoeten!

 

 

Beste bezoeker van onze website,

Ook PAVANE heeft nu te maken met de richtlijnen van het RIVM en de besluiten die de regering hieromtrent neemt.
Dat betekent dat onze repetities geen doorgang kunnen vinden en wij ons nu niet kunnen voorbereiden op ons zomerconcert dat voor 5 juni gepland stond.
Wij hebben dus helaas het besluit moeten nemen om dit concert te annuleren.
Maar zingen blijven we doen.
Iedereen studeert thuis nu de nieuwe stukken in zodat we de puntjes op de i kunnen zetten als we weer bij elkaar mogen komen.

We hopen dat dat niet heel erg lang gaat duren want alleen zingen klinkt toch wel wat magertjes als je gewend bent aan de andere stemmen om je heen die elkaar zo heerlijk complementeren en als het ware samensmelten.   
Opnieuw realiseren wij ons dat we eigenlijk niet zonder elkaar kunnen……….
Wij hopen u te mogen begroeten op ons volgend concert en tot die tijd:
Blijf gezond zodat we elkaar over een tijdje weer kunnen ontmoeten en wij ons uiterste best zullen doen om dan speciaal voor onze trouwe fans te zingen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Met muzikale PAVANE-groet,

pavane TOI7823

  Bert - Ingrid - Esmeralda - Hanneke - Jet - Els - Joke - Irene - Ruud - Harrie - John

 

Waalse Kerk Breda      Cultuur middaguur

Waalse Kerk Breda
Catharinastraat 83
4811 XG  BREDA

Vrijdag 21 februari 2020

Al meerdere malen mochten we met veel succes onze opwachting maken bij Cultuur tijdens het Middaguur. Met de prachtige akoestiek van de Waalse kerk komt ons repertoire optimaal tot haar recht.

Het concert begint om 12.00 uur en er wordt een concertbijdrage van € 2,00 gevraagd.

Notenbalk

 

OP NAAR HET NIEUWE JAAR MET NIEUWE MUZIEK!

2019 Irene Ingrid Jet  2019 Els Hanneke Joke  2019 Ruud Harrie  2019 Bert John

Het jaar 2019 zit er al weer bijna op: een lustrumjaar met een prachtig zomerconcert, in alle opzichten een geweldig ‘feest’- weekend (zie eerder bericht hieronder) en een kerstconcert in een overvolle Open Hof ter afsluiting. In dit lustrumjaar is het ons ook gelukt om voortaan wereldwijd te zien/ te horen op youtube. En eigenlijk zijn we daar best trots op…….
De hele groep heeft zich ingezet om de kwaliteit nog verder te verbeteren. Er was weer veel gezelligheid, betrokkenheid en vooral saamhorigheid. Het is de combinatie van dit al dat we blijkbaar ook bij concerten uitstralen; we horen vaak dat dit door het publiek zo zeer wordt gewaardeerd.

Na ons Kerstreces gaan wij ons richten op ons optreden op 21-2 (Cultuur tijdens het Middaguur in de Waalse kerk in Breda) en beginnen we weer met het instuderen van nieuwe stukken.
Voor nu wenst PAVANE u en uw familie een goede jaarwisseling en een goed, gelukkig, gezond en fijn muzikaal Nieuw Jaar.
We hopen u weer te zien in 2020!

 

LOVE IS CHRISTMAS

Love is Christmas 2019

Wat is er mooier in de donkere decemberdagen dan een concert vol warme klanken?
Laat dat maar over aan de muzikale gedrevenheid van onze muzikaal leider Esmeralda Schütz en het u bekende stemgeluid van PAVANE.
Wij zullen deze warme klanken overtuigend brengen met de kerstliederen die op het programma staan en met de bewerking van ‘Love is Christmas’, tevens de titel van dit concert.
Een eenvoudige titel die zoveel zegt.

Love is not a toy, and no paper will conceal it.
Love is simply joy that I'm home.

Love is who we are, and no season can contain it.
Love would never fall for that.

Love is how we do, let no judgment overrule it.
Love I look to you, and I sing.

Let love lead us, love is Christmas.
Let love lead us, love is Christmas.

Esmeralda Schütz, bewerkte dit prachtige kerstlied van Sara Bareilles tot een 5-stemmig a capella lied voor ons.
Op vrijdagavond 20 december kunt u, naast alle carols, Nederlandse, Engelse, Spaanse, Duitse, Franse en Amerikaanse kerstliederen, het resultaat van haar arrangement komen beluisteren in Heusden.
De liederen worden afgewisseld met interessante anekdotes en persoonlijke accenten van, zoals gewoonlijk, verteller Ruud. Door de harmonieuze stemmen, sfeervolle melodieën en diepgaande teksten hopen we op een intieme en intense sfeer.
Op vrijdagavond 20 december 2019 brandt het kaarslicht om 20.15 uur in
de Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED in Heusden.
U kunt daarvoor kaartjes reserveren bij de leden en via het volgende mailadres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Entree: 10 euro, incl. koffie/thee in de pauze.

 

PAVANE nu wereldwijd te zien en te horen.

Pavane Boxtel 2019

Het weekend in Vijlen werd wederom een onvergetelijk weekend.

Met een afwisselend programma brachten we 4 dagen in gezelschap van elkaar door.
We kookten in groepjes voor elkaar, repeteerden verschillende ochtenden, traden op in de kapel in Lemiers, genoten van een bbq, maakten een wandeling door het Geuldal, lunchten bij Moeke de Gans in Teuven en speelden een PAVANE-triviantspel (met items uit 35 jaar PAVANE).
Een heel bijzonder programmaonderdeel was de presentatie van een film op zaterdagavond, gemaakt t.g.v. ons 35-jarig bestaan.
Fotograaf Toi Korsten en filmer Jan van de Besselaar kwamen speciaal naar Vijlen om ons te verrassen met hetgeen ze opgenomen/gemonteerd hadden. Beelden van repetitie, concert én 3 clips, gemaakt bij kasteel Stapelen in Boxtel.
Iedereen was onder de indruk en werd er stil van (een uitzondering binnen onze groep)
Dankzij hen is PAVANE vanaf nu ook te zien en te horen op youtube!
Bent u nieuwsgierig geworden?
Klik op onderstaande link om mee te genieten van ons zangplezier.

https://www.youtube.com/watch?v=qeASrlzB-SE

 

 To Music bij Pavane

Pavane 2019 De Schalm

Zoals hier al eerder vermeld bestaan we dit jaar 35 jaar en willen dit graag met u vieren op zaterdagavond 25 mei. Het wordt een concert waarbij de verbinding met het publiek voorop staat. Zoals u gewend bent van PAVANE, zal er een diversiteit aan muziekgenres langskomen; van klassiek tot modern, van populair tot jazzy.

Bij het ‘To Music’ van Sir George Dyson, zingen we over de muziek die stress kan verlagen en pijn kan verzachten.

Wat doet muziek met de mens?
Muziek prikkelt o.a. de motorische gebieden, die zorgen voor die onbedwingbare neiging om te dansen. Ook hersengebieden die met emotie te maken hebben, worden door muziek geactiveerd. Niet zo gek dus dat een muziekstuk je zo kan raken. En luister je naar muziek die je mooi vindt, dan maken je hersenen dopamine aan, hetzelfde stofje dat bijvoorbeeld vrijkomt als je iets lekkers eet, of als je verliefd bent. Dat zorgt dan weer voor een gelukzalig gevoel.
Als mensen samen muziek maken, bijvoorbeeld door met z’n allen te zingen, maakt ons brein een fijn stofje aan: oxytocine. Dat ‘liefdeshormoon’ zorgt ervoor dat we ons met anderen verbonden voelen. Zo zorgt muziek voor een gevoel van saamhorigheid.
Dat saamhorigheidsgevoel kunt u beleven op zaterdag 25 mei in de Open Hof in Heusden.

Zaterdag 25 mei, aanvang 20.15 uur

Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED Heusden

U kunt daarvoor kaartjes reserveren bij de leden en via het volgende mailadres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Entree: 10 euro, incl. koffie/thee in de pauze.

In verband met dit extra feestelijke concert, bieden wij u na afloop een drankje en een hapje aan om zo nog even na te genieten van de saamhorigheid.

 

 

35 JAAR PAVANE

 

Pavane 2018 BoZ

Dit jaar vieren we ons 7de lustrum want wij bestaan 35 jaar.
En ook al klinkt het als een cliché; wat is het snel gegaan!
Wat hebben we in de afgelopen 35 jaar veel geleerd, heerlijk gezongen met elkaar en wat zijn we intussen een hechte vriendengroep geworden.
De leden van de feestcommissie hebben hun koppen bij elkaar gestoken en zijn bezig met het voorbereiden van verschillende activiteiten in dit feestjaar.
Er zal weer een weekend met elkaar doorgebracht gaan worden, dit keer in Zuid-Limburg.
De fotograaf gaat langs komen en we hebben veel nieuwe stukken ingestudeerd.
Want 35 jaar bestaan betekent niet dat we na 35 jaar stil gaan staan!
De wens om onze klanken nóg beter op elkaar af te stemmen en de motivatie om elke dag weer te leren, maakt dat we volop in beweging zijn.
Reden temeer om een feestelijk concert te gaan geven in mei, op onze vertrouwde stek bij Nel en Ton in de Open Hof.
Het belooft een avond te worden, waarbij er speciale dingen gaan gebeuren……………..
Als u nu alvast zaterdag 25 mei reserveert in uw agenda, kunt u daarvan mee gaan genieten.
Wij houden u op de hoogte via deze Nieuwspagina.
Intussen gaan wij verder met de stukken, die inmiddels ‘in de grondverf staan’, verder te verfijnen om er met elkaar mooie muziek van te gaan maken!

 

 

 
The World for Christmas

The world for Christmas

ik ben nieuw in deze wereld,  ik ben hier deze morgen aangekomen
op deze prachtige planeet, hoewel versleten en verscheurd
ik heb geen behoefte aan een geschenk,  heb niet meer nodig dan wat ik heb gekregen
ik wil alleen de wereld voor Kerstmis
de blauwgroene voor altijd draaiende wereld voor Kerstmis
om te herstellen naar rust
niets meer, niets minder, ik wil het houden en ik beloof het te delen
zodat iedereen die wil,  het kan liefhebben en verzorgen

Met dit kerstconcert hopen wij de ware kerstgedachte aan u over te brengen.
Te verwachten is een avond vol sfeervolle oude kerstmuziek, gecombineerd met hartverwarmend moderner repertoire; alles ondergedompeld in de karakteristieke a capella sound zoals u die van PAVANE kent.
PAVANE maakt muzikaal plezier, en dat willen we delen met ‘de hele wereld’. Wij zijn klaar om op 21 december uw hart te veroveren met onze stemmen en presentatie.
PAVANE combineert a capella zang met enthousiasme, humor en drama en zal het geheel blenden tot een muzikaal geheel.

Op vrijdagavond 21 december 2018 brandt het kaarslicht om 20.15 uur in de Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED in Heusden.

U kunt daarvoor kaartjes reserveren bij de leden en via het volgende mailadres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Entree: 10 euro, incl. koffie/thee in de pauze.

WELKOM!!!!

 

Lovende woorden

Lovende woorden

Als vervolg op de afsluitende frase van het Nieuws van vorige keer, nemen we u mee naar de mooie woorden die de jury van ‘Live on Stage: Voices’ op 27 oktober voor ons op papier heeft gezet.
De jury bestond uit 2 muzikaal leiders van 2 andere, deelnemende zanggroepen. Zij omschreven hun ervaring als volgt:

“Heldere frasering, mooie koorklank als groep, prachtig gezongen, mooie resonans, heel prettig om naar te luisteren, we hebben genoten en we zien dat jullie zelf ook genieten van de muziek, complimenten voor het onderling contact en de concentratie op de dirigent, heerlijk om bij weg te dromen….”

U begrijpt dat wij deze lovende woorden graag tot ons hebben genomen……

 

 

Cultuur middaguur                20181102 121636

De reactie van de organisatie van ‘Cultuur tijdens het middaguur’ in de Waalse Kerk in Breda, waar we op 2 november optraden, deed daar nog een schepje bovenop. Vooral omdat tijdens deze middagconcerten normaliter alleen professionele musici optreden.
Dat wij, als amateurzangers, dan zo’n mooie reactie mogen ontvangen, doet ons bijzonder goed. Voor ons een teken dat we, o.l.v. Esmeralda, op de goede weg zijn om binnen onze mogelijkheden zo optimaal mogelijk te presteren:

“Nogmaals wil ik Pavane bedanken voor het hoogstaande concert dat in Breda werd verzorgd. Een overtuigende prestatie die door onze bezoekers zeer op prijs is gesteld. Een dergelijk optreden voorzag in een behoefte.
Namens ons allemaal: bedankt en kom nog eens terug. Pavane heeft haar eigen plaats opnieuw gemarkeerd”.

Het sterkt ons vertrouwen zodat we met een tomeloze inzet verder gaan repeteren voor onze Kerstconcerten.
Als u eind december in de Kerststemming wil komen, houd daarvoor dan vrijdagavond 21 december vrij in uw agenda! Meer info volgt t.z.t.
Wij gaan ons uiterste best doen om bovenstaande reacties hopelijk nogmaals waar te kunnen gaan maken!!!

 

LaxVox    BLAZERS

 

In een nieuwsbericht van een muzikaal gezelschap met als kop ‘Blazers’ zult u eerder aan een blazersensemble (of in deze tijd van het jaar aan bladblazers) denken dan aan een a capella groep. Toch gaat het hier echt over PAVANE. In ons weekend in Haamstede hebben we van Esmeralda een workshop Lax Vox gehad. Voor de lezers die zelf zingen misschien een bekend fenomeen, voor de mensen waarvoor dit abracadabra is; in het kort komt het neer op het onderstaande.

Je blaast in een siliconen slangetje in een flesje met een laagje water. Je sluit je lippen om de slang en maakt geluid door de slang. Het helpt met de warming up en cooling down van de stem. Het maakt je meer bewust van de spieren en spiergroepen die nodig zijn voor het bereiken van je doelstem. Het goede adempatroon komt zonder na te denken.

'En zo bliezen we en zongen we er wat op los in Haamstede'! We studeerden nieuwe Kerstnummers in, fietsten door de duinen, leefden ons uit op de Bonte avond (waar ieder lid iets voordroeg!) en dansten we uitbundig. Ja, zoals u ons intussen kent: op z’n PAVAANS…………………

Maar direct vóóraf aan ons vertrek naar Zeeland, traden we op in Bergen op Zoom. Na een mooie stadswandeling, een lekkere maaltijd verzorgd door onze gastheer en gastvrouw, vertrokken we naar het Ravelijn. T.g.v. de opening van het Monumentenweekend waren de vrijwilligers van dit weekend uitgenodigd om naar ons te komen luisteren. De sfeer was uitnodigend en met de (koude) wind in onze rug zongen we in deze vesting. Na afloop vertrokken we met complimenten voor ons optreden richting Haamstede. En wat daar allemaal gebeurde, hebt u hierboven kunnen lezen.

DSCN5087 

Op zondag 14 oktober luisterden we voor de derde keer de inauguratie van nieuwe leden van de Heerlijke Orde van Breda op. Onderstaande dankwoorden die we hiervoor mochten ontvangen, spreken voor zich.

"Dank weer voor jullie geweldige medewerking aan het Herfstkapittel van de Heerlijke Orde van Breda 1970. Het Herfstkapittel 2018 kan geslaagd genoemd worden en dit is mede dankzij jullie inbreng. Alweer voor de 3e keer mochten wij tijdens het Herfstkapittel van jullie prachtige zang genieten. Zoals jullie uit het dankwoord van Wim van Fessem, een van de nieuwe leden, begrepen werd de zang door hen die in het middelpunt van de middag stonden, zeer gewaardeerd. Maar niet alleen door hen, ook door vele anderen! Het Comité Exécutif heeft van een groot aantal aanwezigen, zowel genodigden als leden en hun partners, weer positieve reacties op jullie inbreng gekregen en sluit zich van harte hierbij aan."

Op naar ons volgend optreden in Berlicum op 27 oktober: 'Live on Stage: Voices’, waar we ook een jurybeoordeling zullen mogen ontvangen.

                                                                                                       Live in Berlicum 

 

 

Lachertje

Ook bij PAVANE zomerde het.   

Na onze jaarlijkse zomer- break, waarin wij allen hebben kunnen genieten van de warme zomerse dagen en avonden, gaan we verder met de voorbereidingen van de optredens in dit najaar. Minstens één keer per maand gaan we wel ergens in Nederland n concert geven (zie agenda). Daarnaast verheugen we ons op ons weekend met elkaar in september in Haamstede. Middels verschillende workshops gaan we weer een poging doen tot technische bijschaving. Met de afwisseling van ontspannende bezigheden met elkaar, zal het ‘Pavanegevoel’ weer hoogtij gaan vieren!

Er staat dus weer n hoop te gebeuren de komende tijd waarvan wij hopen dat we u ‘n stukje deelgenoot mogen maken tijdens één van onze optredens.

 

‘Dees liedt’ werd enthousiast ontvangen

De avond was afwijkend van de vrijdag in voorgaande jaren, de opkomst van het publiek was er niet minder om.
Voor een volle zaal in de Open Hof in Heusden, gaven we ons jaarlijkse zomerconcert, deze keer op een woensdagavond.
De titel van het concert, zoals op deze Nieuwspagina aangekondigd, was: ‘Ick sal U gheven dees liedt’ met een knipoog naar het eerste lied dat op het programma stond: Het Kwezelken, waaraan een man werd gegheven.
De liederen die we ten gehore brachten leverden verbazing van de toehoorders op en er werd meerdere malen uitbundig geknikt als uiting van bewondering.

Zoals bij ieder concert dat we verzorgen, waar dan ook in Europa, stond de avond bol van weemoed en romantiek in een samenklank die alleen door een groep zangers/zangeressen gemaakt kan worden door zeer geconcentreerd naar elkaar te luisteren en op elkaar af te stemmen. De intense vriendschappelijke band die we met elkaar hebben, zal daarbij zeker ook een belangrijke rol spelen.

Deze keer werd er ook een uitstapje gemaakt naar jazzy-muziek. Irene, Ingrid, Jet, Els, Hanneke en Joke vertolkten een moderne versie van Autumn Leaves (een bewerking van Bert van der Veen), tot onze volle tevredenheid.
Daarna zongen Ruud, Harrie, Bert en John hetzelfde lied, maar in een compleet andere, klassieke, bewerking van Ton van Alphen.

Alle liederen werden van tevoren uitgelegd door Ruud, doorspekt met humor. Naast zijn zangkwaliteiten heeft hij blijkbaar nog vele andere talenten……
Met de afwisseling van het gitaarspel van Ewoud Jansen, werd het een zeer gevarieerde, culturele avond.
Esmeralda kan tevreden terugkijken naar wat haar inspanningen opgeleverd hebben!

Pavane 2018

We gaan ons nu weer volop bezig houden met de voorbereidingen voor onze volgende optredens dit najaar.
Voor onze trouwe aanhangers, alvast een reminder voor in de agenda: het Kerstconcert is op vrijdagavond 21 december 2018, wederom in de Open Hof in Heusden.

 

Ick sal U gheven dees liedt’   

Zomerconcert Vocaal Ensemble PAVANE

2017 06 09 Pavane klein                        

Zoals we al eerder vermeldden op deze nieuwspagina, gaan we dit jaar ons zomerconcert op een woensdagavond geven.
We verheugen ons op een concert dat voorbijgaat aan grenzen en genres met liederen in het Engels, Spaans, Zweeds, Frans, Duits, Latijn en (oud)-Nederlands, o.a. over het Kwezelken (“ick sal U gheven een man”) en de Spaanse belegering van Bergen op Zoom.
Van tere romantiek tot ruige expressie.

De a capella gezongen liederen worden afgewisseld met instrumentale muziek.
Gitarist Ewoud Jansen* speelt twee keer. Hij brengt dan werken ten gehore van Heitor Villa-Lobos, Isaac Albéniz en een Traditional Flamenco gebaseerd op falsetas van Paco Peña en Sabicas.

Op deze avond gaan we de klankkleuren van onze stemmen weer zo goed mogelijk samen laten smelten.
Door onze vriendschappelijke band en de interpretatie van onze muzikaal leider Esmeralda, denken we elkaar feilloos aan te voelen. We hopen dat deze magie tussen haar en ons ook voor u voelbaar wordt.
En als dan ook Ewoud Jansen nog komt met uitvoeringen vol virtuositeit en emotie, staat niets een heerlijke luisteravond meer in de weg!
Een aanrader voor iedere muziekliefhebber!

Wanneer: woensdagavond 13 juni 2018

Waar:      De Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED, Heusden

Aanvang: 20.15 uur

U kunt voor dit woensdagavondconcert kaartjes reserveren bij de leden en via het volgende mailadres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Entree: 10 euro, incl. koffie/thee in de pauze.

*Ewoud Jansen is econoom en amateurgitarist. Hij heeft een voorliefde voor Spaanse en Zuid-   Amerikaanse componisten en muziekstijlen en heeft o.a. les gehad van Enno Voorhorst en Maurice Leenaars.Chapeau en nog méér…..

Wat hebben we genoten van ‘onze’ Esmeralda!

Vol trots zaten wij te glimmen tussen het publiek in de Minardschouwburg in Gent.
Wat Esmeralda daar presteerde, ging onze verwachtingen te boven. Haar zang- en acteertalent is nog veel groter dan wij konden vermoeden. Chapeau voor Esmeralda!!!!!
Er zullen zeker en vast (zoals ze dat in Gent zeggen) nog meerdere voorstellingen volgen!

Op het moment vraagt het naderende zomerconcert onze volledige aandacht.
Wij zijn ervan overtuigd dat we weer een zeer afwisselend programma gaan brengen!
In afwijking van voorgaande jaren, bieden we dit jaar degene die graag eens op een woensdagavond naar een concert van Pavane willen, deze mogelijkheid.

Voor allen die zin hebben in een avondje concentratie op a capella gezongen liederen:
houdt woensdagavond 13 juni alvast vrij in uw agenda! Wij verheugen ons op uw komst! Verdere info hierover volgt later op deze Nieuwspagina.

 

Esmeralda Gent

Momenteel werken we wekelijks aan een vol repetitieprogramma. Met minimaal 9 nieuwe stukken en 9 nummers die we opnieuw kritisch bekijken/aanpassen hebben we onze handen (monden) vol. Ja, we blijven ambitieus…………….
Met het grote enthousiasme en de stimulerende overtuigingskracht van Esmeralda kunnen we niet anders dan er veel vertrouwen in hebben dat het gaat lukken!
Hoe mooi kan het zijn als een moeilijk lied in de verf staat, de eerste lastige dissonanten aan te horen zijn en je merkt dat de samenklank steeds mooier wordt?
Ja, geluk zit voor ons in dié beleving met elkaar.

Een bijzonder nieuwtje: onze dirigente Esmeralda heeft niet alleen het muzikaal leiderschap in haar vingers maar kan naast zelf zingen ook acteren!
Binnenkort staat ze op het podium in Gent met het stuk ‘Heen en terug, alstublieft’ waar ze zingt, piano speelt en acteert.
Wij wisten al dat we de rijkdom hadden van een duizendpoot als dirigent binnen Pavane en nu komt daarnaast nog een andere kwaliteit van haar naar boven.
We zijn erg nieuwsgierig naar dit theatermuziekstuk en gaan haar op 6 april met z’n allen bewonderen in de Minardschouwburg in Gent.

We kijken er naar uit!

 

 

“En waarachtig: de Engelkens zongen………!”

20171215 212630

 Vlak vóór Kerst hadden we de aankondigingen van onze kerstconcerten op diverse plekken kenbaar gemaakt. En die blijken niet onopvallend te zijn geweest!

Heel veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep om, net zoals de Herderkens deden, de engelen te horen zingen.

Op vrijdag 22 december traden we op in de Open Hof in Heusden, die we speciaal hiervoor zeer sfeervol aangekleed hadden.

In een overvolle zaal, er was werkelijk geen plaatsje meer over in de herberg, brachten we de een na de andere Carol a capella voor het voetlicht.

Sommigen gasten hebben een hele mooie reactie achtergelaten op het Gastenboek van deze website, zij schreven o.a.

‘Het programma zorgde voor een avond vol variëteit in lengte, tempo en toon van de liederen: zo werden snelle, vrolijke wijsjes afgewisseld met wat langere, dramatischere stukken, waardoor het publiek de ene keer monter met de voeten mee tikte en de andere keer een traantje wegpinkte’.

Maar het mooiste compliment was van één van de toehoorders die vond dat ‘de Engelkens zongen’.

Iedereen die dit bijzondere concert tóch heeft moeten missen, adviseren wij volgend jaar tijdig kaartjes te reserveren. Want er gaan meerdere van deze mooie concerten volgen, daar gaan wij hard aan werken!!

 

Wales.........The Land of Song.


2017 Wales

Pa amser, beth yw profiad  (wat een tijd, wat een ervaring!).


Terwijl we het Welsh maar niet fatsoenlijk uit onze mond kregen,  hebben we onze stemmen flink geoefend in Wales.
Op vrijdag 27 oktober zongen we in the Church of Guilsfield. Het was een concert voor een goed doel: de verwarming van de kerk had het begeven en er moest een nieuwe boiler bij elkaar gezongen worden. Met een mooie opkomst heeft the Vicar in ieder geval een begin kunnen maken hiermee. In de pauze, waarbij de Welshe gastvrijheid met vele zelfgemaakte cakes en zoetigheden werd getoond, vertelden enkele gasten uit het publiek dat ze veel liederen herkenden. Die hadden ze vroeger op school geleerd. Daarom zongen we na afloop nogmaals het nummer ‘Dashing away’ samen met het publiek. Een bijzondere ervaring. Bij de uitvoering van Gabriëls Sång liepen de emoties wederom hoog op bij een toehoorder.
Als verrassing sloten we het concert af met the Welsh Anthem (in het Welsh,  zo goed als we konden). Iedereen ging staan, zong mee en we zagen ontroering bij velen.

Op zaterdag 28 oktober oefenden we in een workshop  ‘het  afstemmen’ op elkaar en daarna het intoneren binnen een octaaf (ik zal u hier niet lastig vallen met de theorie hierover) maar voor ons als a capella groep was het een goede en zeer praktische oefening.
Daarna mochten we een optreden verzorgen in een Care-centrum voor mensen met dementie. Dat werd een oefening in nederigheid: de ervaring wat muziek doet in het contact maken met deze mensen en waar het uiteindelijk om draait bij een concert : op hetzelfde gevoelsniveau proberen te komen als de toehoorders en zien wat dat doet! Bewoners die in hun eigen wereld zaten met hun knuffeldieren en dan plotseling hun hoofd optilden en contact bleven maken met ons met een heel zachte en tevreden blik op hun gezicht. Of  iemand die naar ons toe kwam en toen alt Els haar handen uitreikten naar haar,  kwam ze bij ons staan en bewoog mee op de melodie. Bij vele Pavaners liepen de tranen over de wangen. En ik kan u verzekeren, zuiver en verstaanbaar blijven zingen is dan erg moeilijk....

Op zondagochtend, tijdens ons ontbijt, stonden plotseling twee vrouwen van Guilsfield Church voor onze neuzen om ons persoonlijk te komen bedanken voor het optreden van vrijdagavond. Ze vertelden dat de mensen die niet aanwezig waren geweest, echt iets moois gemist hadden en nodigden ons uit nogmaals terug te komen.

Naast het zingen hebben we onze band met elkaar ook nog versterkt met een bezoek aan Powes-Castle en zijn prachtige tuin, Lake Vyrney  met een heerlijke picknick, een muziekquiz en een presentatie over Pavane in een powerpoint.We sloten onze trip naar Wales af met een etentje bij onze gastheer/gastvrouw waarvan we de cottage huurden, in hun prachtige huis. Op verzoek zongen we voor hen nog wat en ze waren zo enthousiast dat ze een volgend lied opgenomen hebben en ons vroegen om volgend jaar rond Kerst terug te komen.

De ochtend van ons vertrek op maandag 30 oktober, bedankte de eigenaar ons nogmaals persoonlijk en zwaaide ons toen uit.

De Wales-blues heeft nog menige dagen bij ons rondgezongen............

Oei, wat gaat het hard.......

Met het gevoel dat ons zomerreces nog maar net voorbii is, moeten we concluderen dat we intussen al weer 2 maanden aan het repeteren zijn!

Intussen hebben we ook het optreden voor de Heerlijke Orde van Breda er opzitten.
Afgelopen zondag mochten we daar, net zoals vorig jaar, voor de (nieuwe) leden van deze orde onze liederen ten gehore brengen. Een zeer stemmig geheel in de prachtige Grote Kerk van Breda. We sloten af met ‘Gabriëls Sång’ en na de borrel vertelde een toehoorder dat hij in een hoekje een traantje weg had staan pinken. Hij was zo ontroerd..................... Voor hem was het één van de nummers die hij gereserveerd had voor tijdens zijn uitvaart ooit.
Een voorbeeld van een van de mooie dingen die we mogen ervaren als we met elkaar zingen.

Donderdag 26 oktober 2017 vertrekken we naar Wales. Daar hebben we 2 optredens op het programma staan. Daarnaast zullen we ons samenzijn gebruiken om onze onderlinge band ‘in goede conditie’ te houden. Met een workshop van Esmeralda, wat culturele activiteiten en natúúrlijk muziek hopen wij maandagavond 30 oktober weer vol inspiratie terug te keren.

Voor de liefhebbers: noteer vrijdagavond 15 of vrijdagavond 22 december 2017 alvast in uw agenda!
Pavane geeft dan 2 keer een Kerstconcert, op 2 verschillende locaties. Het programma belooft een avond vol warme klanken.
Meer informatie hierover zal op tijd op deze website verschijnen of ontvangt u persoonlijk via een van de leden.

 

slippers

Reces

Na ons concert van 9 juni in de Open Hof zijn we weer met volle overgave verder gegaan met de voorbereidingen voor onze optredens die in het najaar geagendeerd staan voor in Breda en voor in Wales. Het lijkt erop dat het weer twee heerlijke belevingen gaan worden!
Ook Pavane gaat nu genieten van vakantie en vrije tijd. Dat betekent dat we ook onze stembanden de komende weken wat rust gunnen.
Op woensdag 23 augustus hervatten we de repetitie weer en gaan dan, zoals iedere zomer na ons reces, weer starten met nieuwe stukken instuderen voor Kerst.
Eigenlijk hebben we daar nu al zin in……………..


En ja........, de Liefde bestond op vrijdag 9 juni 2017 in de Open Hof

De verwachtingen waren hooggespannen en de mensen die een kaartje gereserveerd hadden waren nieuwsgierig. Wat zou PAVANE vanavond gaan brengen tijdens het concert dat aangekondigd was met de veelbetekenende titel: ‘Als de Liefde niet bestond….’? Voor een volle zaal in de intieme ruimte van de Open Hof aan de Breestraat, wisselden we in een vlot tempo de oude muziek af met moderne stukken.
Tenor Ruud praatte, zoals gewoonlijk, alles heel makkelijk aan elkaar met hier en daar een knipoog naar de eigenlijke betekenis van de teksten. Het werd een concert waar de toehoorders de vlo voelden kriebelen, waar dieren op politiek niveau met elkaar discussieerden en waarbij men bij het horen van het kakelen van een kip die een ei legde,  bijna zelf kon voelen wat voor moeite dat kost….
Naast de Engelse liedkunst die we zongen en waarvoor we een muzikale voorkeur hebben, stonden er ook verschillende Nederlandse muziekstukken op het programma. Koorgrapjes, gebaseerd op werken van bekende componisten en bewerkingen van Jetse Bremer, waaronder het titelnummer van dit concert ‘Als de Liefde niet bestond’ van Toon Hermans. Vanaf de eerste minuut hadden we contact met het publiek.
Toen tenslotte onze jonge dirigente, Esmeralda Schülz, het laatste lied voor haar rekening nam (met begeleiding van ons natuurlijk J), liepen de rillingen bij menig van ons (en zoals wij later hoorden ook bij toehoorders) over de rug. Hier en daar werd zelfs een traantje weggepinkt. Esmeralda vertolkte ‘Gabriëllas sång’ uit de Zweedse film ‘As it is in Heaven’. Toen wisten zowel wij als ons trouwe publiek dat de liefde voor muziek niet dichterbij kon komen dan op deze avond!

2017 06 09 Pavane klein
(Een zeer tevreden Pavane. Foto direct gemaakt na het optreden met 2de van rechts Esmeralda Schütz)

 

Nóg meer variatie: moeilijk maar heel mooi.

Wat hebben we hard gewerkt de afgelopen maanden.
Het is ons gelukt om maar liefst 9 nieuwe nummers aan ons wereldlijk repertoire toe te voegen!
En dat is zeker ook op het conto van onze inspirerende Esmeralda toe te schrijven.
De repetities waren een aaneenschakeling van het oefenen met lastige (voor ons gevoel toen nog onlogische) ritmes, contrasterende toonsoorten en akkoorden die niet logisch in het gehoor lagen.
In een rap tempo werd er gewisseld van de ene naar de andere hobbel die genomen moest worden. Met soms verrassende andere betekenissen van woorden, waardoor ook het verhaal verandert en we een lied plotseling anders gingen zingen.
Maar het is ons gelukt om alles in de verf te zetten. De grondlak en de aflak zitten erop, in de komende maand komt het aan op de subtiele afwerking.
Dat betekent dat we op vrijdag 9 juni in de Open Hof in Heusden een heel gevarieerd programma  kunnen uitvoeren. Bent u al nieuwsgierig geworden?
De uitnodiging hiervoor is in de maak en zal spoedig op onze website of op uw persoonlijk mailadres verschijnen.
Maar voor de geïnteresseerden: reserveer deze avond nu alvast in uw agenda!

Inspiratie

Op zondag 15 januari 2017 zette Pavane  koers richting de Concertzaal in Tilburg omdat daar de wereldberoemde King’s Singers optraden.
De King’s Singers zijn alleskunners.  Britse entertainers pur sang. Zij zingen alles a capella in een prachtige zesstemmige gelaagdheid. Meer dan genoeg om urenlang van te genieten.
Ze zingen romantische serenades, prachtige renaissancecomposities en jazz, maar draaien hun hand ook niet om voor popsongs.
Op deze zondagmiddag brachten ze liederen ten gehore van o.a. Morley, Saint-Saëns en Debussy. Daarnaast hoorden we een selectie liederen in close harmony. Hun repertoire is enorm breed: ze wisselen af tussen meer dan 200 stukken van vooraanstaande componisten. En dat maakt de King’s Singers voor ons zo inspirerend.
Ook wij willen graag een diversiteit aan muziekgenres instuderen en ten gehore brengen.
Als we terug komen van zo’n concert, zijn we allen vervuld van de mooie klanken en de prachtige, serene, manier van uitvoeren.
Wij hopen dat we een klein stukje van dit vakmanschap over kunnen nemen en  in de praktijk kunnen gaan brengen!

 

Nieuwe liederen en nieuwe optredens in het nieuwe jaar!

Na onze heerlijke Kerstconcerten, met prachtige recensies en reacties van het publiek, hebben we eind december getoast op het succesvolle zangjaar 2016 met vele optredens.
Zeer tevreden en met alle mooie liederen nog ‘in ons lijf’ gingen we ons Kerstreces in.
Hoe moe we ook waren,  toch ontstaat er weer snel de drang om te zingen….
Met alle uitgeruste stembanden starten we het Nieuwe jaar vol  motivatie.
De eerste verzoeken om te komen optreden zijn al weer binnen gekomen en wat stimuleert er meer dan te werken aan een volgend mooi optreden?
Met elkaar en vóór elkaar gaan we weer met volle energie aan de slag om nieuwe liederen in te studeren!
Voor iedere bezoeker van deze Nieuwspagina de allerbeste wensen voor in 2017!

 

Zingen, zong, gezongen en opnieuw zingen........

Na het optreden op 10 november in Kasteel Dussen, tijdens de presentatie van een nieuw boek in de Historische Reeks, werd het weer tijd voor een weekendje weg.
Minstens één keer per jaar trekken we er op uit met het ensemble.
Omdat we op zaterdag 19 november een optreden zouden verzorgen in Zierikzee, combineerden we dit concert met een weekendje Zeeland.
In Haamstede namen we op vrijdagmiddag de 17de, na een winderige strandwandeling, een groepshuis in beslag.
Wat hebben we weer gezongen! En wat was het weer gezellig!
Met een pub-quiz, repetities, wandelingen, een concert, lekker eten en drinken  (altijd klaargemaakt door de leden zelf!) en nog meer repetities was het een goed gevuld weekend.
Omdat muziek ons bindt wordt er dan (bijna) 24 uur per dag wel ergens gezongen in huis. Eigenlijk barst het huis dan uit zijn voegen door alle zang.
Zo’n weekend zorgt iedere keer weer voor herkenning en verbinding met elkaar en levert nieuwe inspiratie op voor onze repetities/concerten. We werden opnieuw bevestigd in ons idee dat Pavane een hele hechte zang-(vrienden)groep is.
Met een goed gevoel over ons concert (en de positieve reacties van het publiek) in de Grote Kerk in Zierikzee keerden we zondagavond huiswaarts.
Op de repetitie van woensdag j.l . wierpen de extra oefeningen die we in het weekend gedaan hadden zijn vruchten af! 
Laat die Kerstconcerten maar komen !!!!!!!!

Géén Kerstmarkt

Ieder jaar weer worden we aangespoord, met uitnodigende koppen in de huis-aan-huisbladen over een aankomende kerstmarkt, om deze toch vooral te gaan bezoeken.

Veelgebruikte termen zijn dan: ‘uitbundig versierde kraampjes’, ‘volop winterpret’, ‘Kerstshoppen’, ‘speciale cadeaus’, ‘traditionele lekkernijen’, ‘Christmasfair’ ‘prachtige verlichting’ enz. enz. enz.
Dat het oorspronkelijke Kerstfeest daar niet mee begonnen is weten we, maar voor velen bieden deze markten een ontspannen dagje uit.
Hebt u zin om een avondje in rustige Kerstsfeer door te brengen en te genieten van authentieke Kerstliederen zonder extra versierselen; kortom pure a capella zang in een rustige ambiance?
Dan biedt Pavane de mogelijkheid om zo’n avond bij te wonen, vroeg in december, alvorens de kerstmarkten uit hun voegen barsten.
Wij hopen vele muziekliefhebbers te mogen begroeten!

Op vrijdagavond 9 december brandt het kaarslicht

om 20.15 uur
in de Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED
in Heusden.

U kunt daarvoor kaartjes reserveren bij de leden en via het volgende mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Entree: 10 euro, incl. koffie/thee in de pauze.

 

 

Op 9 december is het al Kerstmis in Heusden

De oplettende lezer van onze website zal het misschien al opgevallen zijn.
Op onze agenda  staat ons 1ste Kerstconcert dit jaar gepland op vrijdagavond 9 december 2016.
Aan alle liefhebbers van een avondje vol Kerstsfeer in ons ‘thuishonk’ de Open Hof in Heusden, adviseren wij om deze avond nu alvast in hun agenda te reserveren.
Voor je het weet, is het al weer zover.
Verdere informatie volgt spoedig op deze website onder het kopje Nieuws.

Kerstmis met 30 graden

Na de zomervakantie wordt het ieder jaar tijd om aan het Kerstrepertoire te gaan werken. We zijn daar aan gewend geraakt en als het najaar vroeg begint, kunnen we ons de warme stal wel inbeelden.

Maar het kan ook zomaar gebeuren, net zoals dit jaar, dat we met 30 graden teksten repeteren over sneeuw, vorst en de warmte van het kaarslicht. We weten wel dat het in Bethlehem ook niet vroor maar het blijft een beetje vreemd.Momenteel wisselen we het instuderen van nieuwe Kerstnummers af met het repeteren van wereldlijke liederen omdat er de komende maanden ook nog diverse optredens op het programma staan in Breda, Dussen en Zierikzee. Volle repetities dus, maar Kerstnummers of niet: samen zingen blijft geweldig inspirerend!

Zomerreces 
U zult wel gemerkt hebben dat er al een poosje geen nieuwe berichten op deze Nieuwspagina zijn verschenen.
Op woensdagavond 13 juli hebben we onze laatste repetitie gehad voor onze zomervakantie. We sparen onze stemmen tot 24 augustus, waarna we weer vol nieuwe energie en zanglust aan de slag gaan!

2 juni 2016.....Regen en weer ’n nieuw begin.

Gisteren weer de eerste repetitie na het concert gehad. We zijn tevreden over onze prestaties zaterdag j.l. en nemen de opmerkingen van de toehoorders serieus.
We gaan op zoek naar nieuwe nummers en daarmee zal het vervolgrepertoire wederom een afwisseling zijn van verschillende zangstijlen. Altijd heerlijk om weer aan iets nieuws te beginnen! De eerste akkoorden van een nieuw lied zitten er al weer in en dan hebben we lekker nog een aantal weken vóór ons zomerreces om nog meer nieuwe stukken alvast in de grondverf te zetten.

Met al die hoosbuien dit voorjaar (inmiddels bijna zomer!) is het extra gezellig om samen binnen te zingen!


29 mei 2016 The day after ….
 

Voorafgaand aan het concert hoorden we dat ons erelid en oud-muzikaal leider Bert Nederlof niet in staat was om te komen luisteren. Hij was te ziek. We hadden graag zijn reactie gehoord op de vernieuwde uitvoering van de stukken die we indertijd samen met Bert hebben ingestudeerd.
(Iedere muzikaal leider legt de accenten soms nét iets anders.)
Vanaf deze plaats wensen we hem nogmaals van harte beterschap!

Zoals gisteren al vermeld, werd er in de omgeving van Heusden een diversiteit aan culturele activiteiten georganiseerd. En dat hebben we inderdaad gemerkt! Nog nooit eerder waren er zo weinig kaartjes verkocht. We zongen uiteindelijk voor een publiek van 30 toehoorders.
Met de gastvrijheid van ‘onze Nel’ (van de Open Hof) ontstond er een fijne sfeer.

In de pauze kregen we al aardig wat feedback op de eerste helft van ons programma.
Het was opgevallen dat we oudere stukken wat sneller zongen. En daar waren de meningen verdeeld over. Persoonlijke voorkeuren spelen daarbij een rol: iemand vertelde dat hij door een lied dat over heimwee ging , a.h.w. meer in het lied werd ‘gezogen’ toen we het wat meer gedragen uitvoerden. De gedragen liederen bezorgden hem in het verleden meer kippenvel. Een andere luisteraar vond het juist fijn dat er tempo in zat en er vlot werd gezongen.

De afwisseling van de verschillende liederen op het programma werd door iedereen gewaardeerd.

Wat wederom aan het licht kwam, was het verschil van beleving tussen uitvoerenden en luisteraars.
Een luisteraar vindt een lied mooi of niet maar kan altijd geraakt worden door de manier van uitvoeren. Een zanger kan zelfs bij een lied dat hij/zij zelf niet mooi vindt, toch met heel veel gevoel van binnenuit datzelfde lied met plezier en overtuiging zingen. En juist dat laatste maakt, dat er interactie ontstaat tussen publiek en ensemble.
Terugkijkend tijdens onze afsluitende borrel met elkaar, konden we zeggen dat we fijn gezongen hebben. We waren tevreden over ‘het op toon blijven’, de beleving en de afwisseling van de liederen.

Het was warm (Ruud had regelmatig een tissue nodig om zijn gezicht te deppen) maar daar hebben de zangers waarschijnlijk meer last van gehad dan het publiek.

We nemen de opmerking van Nel, gebaseerd op haar jarenlange ervaring met concerten, ter harte:
“ in mei, juni, juli en augustus zitten de mensen liever buiten op de boot of op het terras”.

En misschien is de zaterdagavond ook niet de meest geschikte avond?
We gaan dit maar weer eens bespreken in de groep….

 

28 mei 2016    Nog een paar uurtjes….
Alle stoelen op een rij, ‘n mooi boeket op de schouw, waxinelichtjes in de potjes, iets lekkers voor bij de koffie en de uitgeprinte tickets….
Zomaar een paar voorbereidingen waar we de laatste uurtjes voor het concert mee bezig zijn.
We sparen onze stemmen:  praten niet teveel en zingen ‘wat los’. En we zorgen ervoor dat we goed uitgerust zijn; een pré om geconcentreerd te kunnen zingen.
Vandaag wordt  er in Heusden e. o. heel veel georganiseerd op cultureel gebied. We realiseren ons dat dat ten koste kan gaan van de toeloop naar ons concert.
We hopen dat we voor een volle zaal mogen zingen in de Open Hof  maar als vanavond blijkt dat niet alle stoelen bezet zijn, is dat voor ons optreden geen probleem. We staan dan nog dichter bij het publiek en kunnen dan nog meer contact maken…..
We hopen u vanavond te zien!

 

25 mei 2016

Altijd spannend: de laatste repetitie voorafgaand aan een concert.

‘Zitten’ de nieuwe stukken voldoende om ze goed uit te kunnen voeren?

Is het voor iedereen duidelijk waar de cresendo’s moeten komen?

Moeten we nog ergens wat meer dynamiek inbrengen?

Lukken de lange lijnen zonder ademhaling tussendoor?

En waar leggen we de accenten?

Maar ook: niemand een beginnende verkoudheid?

We hebben heerlijk gezongen, met veel gevoel en we hebben er vertrouwen in dat het een mooie avond gaat worden a.s. zaterdag.

Voor u de kans om  het te komen beoordelen!

Van harte welkom!

PAVANE viert haar verjaardag!                                             

Ook dit jaar geeft Vocaal Ensemble Pavane een voorjaarsconcert, deze keer om haar 32ste verjaardag te vieren.

Alle mensen die van het luisteren naar a capella gezongen klanken houden, zijn van harte welkom in de Open Hof in Heusden op zaterdag 28 mei.

De zangers en zangeressen presenteren wederom zeer gevarieerde werken. Van oude muziek tot moderne bewerkingen in het Nederlands, Italiaans, Duits, Engels en Latijn.

Sinds de start in 1984 bereikt PAVANE met haar bezielende uitvoeringen met liederen van renaissance tot heden dus al 32 jaar een enthousiast publiek.

‘De verschillende stemmen die als parels neerdalen’ en ‘Hemelse zuiverheid’ zijn opmerkingen die regelmatig terugkeren in recensies.

Een concert dat leert hoe contact met het publiek een ogenschijnlijk conventioneel programma opeens bijzonder en niet te missen kan maken.

Een concert om in stilte bij weg te dromen……

Wees welkom!

Kaartjes voor dit bijzondere concert kunt u bestellen bij de leden en via het volgende mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

     

Aanvang: 20.15 uur

Entree: 10 euro, incl. koffie/thee in de pauze

Adres: Open Hof, Breestraat 10, 5256 ED HEUSDEN.

        

  Open Hof Fotograaf: Peter van Harten
Open Hof
 

 

 

Interview op HTR (Heusden-Televisie-Radio)

Op 19 mei 2016 heeft de HTR een interview opgenomen met Pavane in verband met het komende "verjaardagsconcert" (32 jaar Pavane) op zaterdag 28 mei 2016. Dit interview is te beluisteren op de website van de HTR www.htrmedia.nl onder het kopje Radio Gemist - efkes buurten om 10:00 uur.

 

DSC04681